Gulasch med smakrik kallrökt nötkorv (Sudzuk) 

Ingredienser  4 personer 

  • 400g högrev 
  • 200 g Kallrökt nötkorv (Sudzuk) 
  • 2st Gul lök
  • 2st Ox buljong 
  • 2st paprika, helst röd
  • 2st vitlöksklyftor 
  • 2 msk tomatpuré 
  • 400 g krossade tomater 
  • 1 krm Chili krydda 
  • 1 msk paprikapulver
  • 1 tsk salt 
  • 1 krm peppar 

Gör så här. 

  1. Skala och grovhacka löken, dela och skär paprikan i små bitar, skala och förbered vitlöksklyftor.
  2. Hetta upp olja/smör i en gryta, fräs högreven, löken, paprikan, vitlöken.
  3. Tillsätt kallrökta nötkorven, små hackade bitar.
  4. Rör ner tomatpuré, krossade tomater, ox buljonger. Vatten vid behov.
  5. Låt koka på låg värmen tills köttet är mört.
  6. Smaka av med salt och peppar.
Ärtsoppa med Cabanossy

Veckans recept: Ärtsoppa med månadens erbjudande Cabanossy

 

  • 5 dl gula ärtor
  • Cabanossy Eldsberga Chark
  • 15 dl vatten, till blötläggning
  • 15 dl vatten till kokning
  • 1 gul lök
  • 1 tsk torkad timjan eller mejram
  • 3 kryddnejlikor
  • 4 msk senap
  • Peppar
  • Salt

Gör så här:
Blötlägg ärterna i vatten dagen innan.
Häll av vattnet. Häll ärterna i en kastrull med vatten och salt. Koka upp under lock. Skumma av.
Hacka löken i små bitar. Skär Cabanossy korven i små bitar. Lägg lök, Cabanossy korvbitarna och kryddor i kastrullen. Låt soppan koka ca 1,5 timme.
Smaka ev. av soppan med mer salt och mejram eller timjan.

 

Smaklig spis!

Böngryta ala Balkan style
Ca 12 portioner
Ingredienser

2 st    finhackade gula lök
2 st    finhackade vitlöksklyftor
150 g Eldsberga Kallrökt sidfläsk (hackat i små bitar)
150 g Eldsberga Kallrökt nötkött (hackat i små bitar)
150 g Eldsberga Cabanossy (hackat i små bitar)
Ca 600 – 700g       Böner, Vita eller bruna.
1 tsk      Salt
0,5 tsk   Peppar
3 msk     Paprikapulver
3 msk     Vetemjöl
2 msk     Smör
5–6 st   Köttbuljong

Tillagning

  1. Blötlägg bönerna i vatten 1 dag innan.
  2. Häll av vattnet och tillsett nytt för kokning ca 5–10 min.
  3. Häll av det kokande vattnet och låt bönerna vänta vid sidan om.
  4. Fräs löken och vitlöken, tillsätt sidfläsket, nötköttet, cabanossy och bönerna.
  5. Fyll upp vatten till önskad tjocklek på grytan och låt sjuda till bönerna blir mjuka, tillsätt köttbuljong, salt peppar.
  6. Bryn lätt vetemjöl och paprika i smält smör i en stekpanna, efter att mjölet har tjocknat till sig kan du hälla över lite vätska från böngryttan och blanda ut. Häll över allt tillbaka i grytan och blanda.
  7. Smaka av grytan och eventuellt tillsätt mer krydda efter eget önskemål.
  8. Smaklig måltid.