Hur började vi?

”I september 1994 åkte jag med en landsman, SZ, till Stockholm för att sälja varor, i tron att jag skulle hjälpa honom med arbete. Själva resan blev startskottet för min passion för rökt kött. SZ hade ett litet rökeri i Skåne, där han rökte det bästa köttet, men i små volymer. Varor från hans rökeri sålde som smör, men det var inte tillräckligt. Jag försökte byta ut det lilla rökeriet mot ett väletablerat i Malmö, utan framgång. SZ och jag gick skilda vägar men jag behöll drömmen om att ha ett eget rökeri liknande det i Skåne.

Det tog sju år, 2001, innan vi samlade ihop pengar för att köpa en industrifastighet i Eldsberga och började ombyggnaden till en modern men samtidigt gammaldags typ av charkuteri. År 2002 startade vi produktionen utan att veta exakt hur vi skulle gå till väga. Som alltid i livet måste man ha lite tur med sig, och jag kan konstatera att lyckan har varit på vår sida. Vi har lyckats överträffa våra förväntningar, och Eldsberga chark har blivit en riktig succé.

Under de 22 verksamhetsåren har vi testat massor av kryddor, sätt att röka, torka och packa. Att ha den bästa produkten på marknaden har alltid varit och kommer alltid att vara en utmaning för alla som kommer att leda företaget vidare efter oss. Eldsberga chark startades en gång i tiden som ett sandlådeprojekt i huvudet på en sann entreprenör, som hade en dröm om att ha det bästa rökta köttet på marknaden. Om man drömmer tillräckligt starkt så kommer drömmen att bli sann, och det är vad vi kan förmedla vidare, för det har inträffat för oss.”

Flamengo Šime Trošić

Šime och Eldsberga chark genom tiderna

1994

Šime fick sin första kontakt med rökt kött genom försäljning, vilket ledde till en relation med produktionen i Skåne, Löberöd. Som arbetslös började han tjäna pengar och trivdes med jobbet men framförallt upptäckte han sin passion för rökt kött.

1997

Šime startade en enskild firma för att förmedla försäljning av norsk lax till Kroatien medan familjen bodde i Skara. Snart insåg han att norsk lax inte var hans grej, men charkuteriförsäljningen ville han pröva igen. Han köpte en gammal kylbil och började handla varor från rökeriet i Malmö för att sälja dem runt om i Sverige till folk från Balkan.

1998

Familjen flyttade från Skara till Halmstad där familjen tidigare bott. För att satsa mer på försäljningen köpte Šime en ny VW LT46 lastbil, utan att veta exakt vad han skulle sälja. Detta år beslutade han att de skulle börja importera charkvaror från Slovenien.

1999

Šime registrerade AB ARB Export–Import och tog in den första Poli produkten till Sverige. Perutnina Ptuj skapade ”dugi Poli 1000g” specifikt för dem. Denna produkt är idag spridd inom hela EU och är en storsäljare.

2001

Familjen köpte en konserveringsfabrik i Eldsberga, sålde maskiner till Ungern och började bygga om till en charkfabrik.

2002

Produktionen startades i liten skala med endast rökt kött. Samtidigt sålde företaget Poli kycklingsalami i Sverige, som växte enormt varje år.

2003

I september började företaget sälja sitt rökt kött till Tyskland. Bröderna Valdet och Ismet Kelmendi kom till Sverige i jakt på en producent av rökta produkter. Šime och hans team bestämde sig för att testa sina produkter på den mest konkurrensutsatta marknaden inom EU. Relationen har växt varje år, och idag är Kelmendi GmbH vår största kund med 30% av produktionen.

2006

Familjens företag ARB Export-Import blev distributör av Perutnina Ptuj Poli salami för hela EU (exklusive Slovenien och Italien). Samma år började företaget ARB Export-Import sälja sitt rökta kött till Perutnina Ptuj detaljhandel. Företaget har i skrivande stund kvar Perutnina Ptuj som trogen kund.

2008 – 2009

ARB Export-Import började sälja Perutninas produkter och sitt rökta kött till den norska kedjan MaxiMat. Företaget växte kraftigt med både Perutninas och företaget ARB Export-Imports produkter. Samma år inträffade den största börskraschen i modern tid, och svenska kronan rasade i värde, vilket nästan tog med sig hela företaget.

2010 – 2012

Företaget byggde ut kontorsfelen för att möta framtida behov. Företaget MTA Bygg som idag är största byggbolaget i Halland byggde kontoret. Detta blev deras första jobb. År 2012 sålde familjen ABR Export-Import till en bulgarisk aktör och startade Eldsberga Chark AB som agentur för Perutnina och egen produktion av rökt kött.

2013 – 2014

Försäljningen av produkter från fabriken ökade stadigt och fabriken byggdes ut. Bygg Larsson gjorde ett bra jobb. År 2014 började företaget producera kallrökt korv Bosnisk Sudžuk. Samma år blev vi nominerade till Årets Nybyggare-pionjär och blev finalister. Till slut fick företaget andra pris och åkte till Kungliga slottet i Stockholm där familjen tog emot priset från själva kungen.

2017

I december 2017 anklagade livsmedelsverket företaget för att ha orsakat en allvarlig botulism i Göteborg, där en familj blev svårt sjuk. Šime och hans team bevisade sin oskuld, och livsmedelsverket renade deras namn via media, men smällen kändes tungt långt efteråt. Samma år upptäckte Šime att hans alkoholkonsumtion blivit för omfattande, och sedan dess har han varit nykter och mår mycket bättre nu. Šimes dotter Anna började arbeta på Eldsberga Chark detta år.

2018 – 2019

Eldsberga Chark öppnade en butik och e-handel för privata kunder. Šime Jr började arbeta på företaget år 2019.

2020 – 2021

Coronaåret innebar att de växte i produktion och försäljning. En stark orderkorg främst från Tyskland gjorde att företaget byggde ut fabriken till det dubbla (dagens produktionsyta 1000 kvm). År 2021 började Šimes dotter Tina arbeta på Eldsberga Chark.

2022 – 2023

2022 var ett jobbigt år med sjukdomar och andra privata bakslag. År 2023 var det jobbigaste året i familjens gemensamma liv, både privat och företagsmässigt. Familjen trodde att det aldrig skulle ta slut.

2024

Efter den tuffa perioden bygger företaget ut fabriken för att kunna producera 1000 ton per år. Företaget kommer att anställa upp till 20 personer.

Tillverkningsprocess

Varför är våra produkter de bästa på marknaden? Hemligheten ligger i vår unika tillverkningsprocess, som kombinerar traditionellt hantverk med modern expertis och en passion för kvalitet.

För att skapa det bästa rökta köttet krävs både tid och skicklighet. Varje morgon börjar med att vi kontrollerar doften av de nyrökta produkterna som vilat över natten efter gårdagens intensiva rökning. Vår rökprocess är en konstform i sig där varje detalj noggrant övervakas och justeras. Ingen dag är den andra lik och det finns inget fast schema att följa. Vår rökexpert, som kan ses som en konstnär, avgör hur mycket spån som ska användas, hur mycket energi som behövs, och andra viktiga faktorer.

Innan rökningen börjar putsas köttet och lagras i en speciell saltblandning med kryddor. Detta sker i en sval miljö i 21-30 dagar, beroende på olika faktorer. Vi använder alltid färskt kött, aldrig fryst, och inga tillsatser. Vi använder naturliga ingredienser (med undantag för nitritsalt som garanterar säkerhet mot bakterier).

Efter rökningen får köttet vila i en kall och torr miljö i 15-25 dagar. Hela produktionsprocessen tar mellan 55-60 dagar. Detta är en tidskrävande och kostsam metod. Denna omsorgsfulla process är vad som gör det möjligt för oss att kunna erbjuda den högsta kvaliteten på marknaden. Vårt engagemang för kvalitet och tradition gör våra produkter oöverträffade.

Certifikater

IP Livsmedel certifikat

IP Livsmedel-certifieringen är ett kvalitetsprogram för livsmedelsföretag, som kvalitetssäkrar allt från förädling till lager, packeri, grossist och distribution. Certifieringen är obligatorisk både i Sverige och EU.

Halal certifikat

Vårt nötkött köps från ett slakteri som innehar Halal-certifikat. Detta säkerställer att köttet uppfyller alla krav för Halal.

 

En känsla av enighet och gemenskap i fokus

Varje medarbetare på Eldsberga chark bidrar med sin unik passion och engagemang i arbetet. Därför jobbar vi alltid som ett team och stöttar varandra även i svåra tider. Vi arbetar hårt för att främja en sådan arbetsmiljö. Kolla in några av berättelserna i filmen nedan.

Hållbarhet som tankesätt

Hållbarhet som tankesätt

Vi har förbättrat våra tillverkningsprocesser för att öka hållbarheten genom att använda energieffektiva metoder, minska avfall och välja miljövänliga material. Genom kontinuerlig innovation och uppdatering av våra produktionsmetoder, strävar vi efter att minska vår miljöpåverkan och stödja en hållbar framtid.